Uudelle lastensairaalalle myönnettiin rakennuslupa

Uudelle lastensairaalalle on suunniteltu vaihtelevan värikylläinen ja lapsille tarkoitetun sairaalan identiteettiä vahvistava julkisivu. Julkisivujen värityksen vaihtelu kuvastaa myös rakennuksen eri kerroksiin sijoittuvia erilaisia toimintoja. Julkisivumateriaaleina käytetään keraamista suurlaatoitusta, metallielementtejä sekä pintakäsiteltyä lasia.

Uuden sairaalarakennuksen kellarikerrokseen sijoittuvat tekniset ja sosiaalitilat, vanhempien pysäköintipaikat sekä osa potilasvastaanotto- ja sisäänkäyntialueista. Maantasokerroksessa ovat rakennuksen pääsisäänkäynti ja aula, joka avautuu 2. kerroksen kahviotilaan. Suurin osa vastaanotto- ja toimistotiloista rakennetaan ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen. Kolmannessa ja neljännessä kerroksessa ovat tärkeimmät hoitotilat: toimenpide-, tehohoito- ja eristyshuonetilat. Ylimmät kerrokset on varattu lasten vuodeosastoille.

Pääsuunnittelija, arkkitehti Antti-Matti Siikala Arkkitehtitoimisto Sarc Oy:stä kertoo, että tilat on mitoitettu ja kalustettu niin, että lasten oikeus hyvään hoitoon, turvalliseen hoitokokemukseen ja vanhempien läsnäoloon turvataan. ”Esimerkiksi vuodeosaston potilashuoneet on jaettu hoitovyöhykkeeseen, lapsen vyöhykkeeseen ja vanhempien vyöhykkeeseen, johon sijoitetaan vuodesohvat vanhempien yöpymistä varten. Myös moniin hoitotiloihin ja niiden läheisyyteen on varattu tilat vanhemmille. Perheet ovat saaneet osallistua suunnitteluun.”

Lähiympäristö on huomioitu sairaalan suunnittelussa siten, että uuden sairaalan alimmat kolme kerrosta linkittyvät visuaalisesti Stenbäckinkadun varren yksittäistalojen mittakaavaan, kun taas korkeampi osa toistaa sairaala-alueen uudemman rakennuskannan korkeampaa kaupunkikuvallista jatkumoa. Rakennuksen kaareva jalusta korostaa pääsisäänkäynnin sijaintia. Uusi sairaala yhdistetään kulkusilloilla Lastenklinikkaan ja Naistenklinikkaan.

Lisätietoja lastensairaalan suunnittelusta

Arkkitehti Antti-Matti Siikala